Om Musik.

När Stina var 10 år gammal ville hon bli operasångerska. Hon sökte musiklinje till gymnasiet men hade inte de betyg som krävdes, på den tiden var det enbart betyg och inte talang som utgjorde antagningskraven.

Musiken har likväl följt henne genom livet och hon sjöng i Brunnsbokören från 10 till 50 (!) års ålder. Hon har också sjungit jazz, visor och techno och framträtt på bröllop och begravningar. Ett starkt inhopp agerandes Valkyria på en låt med dödsmetallbandet Stillborn resulterade i att hon är namngiven i boken ”Från Abba till Monica Z” ( s. 655) och när den gruppen återförenades nästan tre decennier senare stod hon med på scen i extranumret på scener som Sticky Fingers och Tabubescenen i Göteborg, Debaser Strand i Stockholm och Pumpehuset i Köpenhamn. 

Stina In Green Jacket
Stilla Listening To Headphones

Men det är Hip-Hop och RnB som ligger henne närmast om hjärtat. Vintern 2018-2019 tog hon mod till sig och ”våldgästade” ett antal workshops i rapskrivande som arrangerades för ungdomar på Göteborgs stadsbibliotek. Det gav mersmak, hon vågade formulera ord i rapformatet och också göra sin röst hörd. Vid andra artisters spelningar där det erbjudits möjlighet att gå upp och greppa mikrofonen och ”lägga några bars” har Stina vågat sig fram, först tveksamt men efter den positiva respons hon erhållit, allt mer tryggt vågat ta plats även på scenerna.

Hon har nu spelat in ett antal låtar som hon menar utgör ett slags soundtrack för romanen Söker du här? Låtarna släpps efter hand sommaren 2020.

Stilla – ingen annan – som handlar om rätten att vara sig själv och göra det man vill (så länge det inte skadar någon annan) i hennes fall, kön och ålder. Men det gäller för alla, oaktat också könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och sexuell läggning.

E det du? – exemplifierar män Stina stött på i den så kallade dejtingdjungeln under sina år som singel. De självupptagna, de kontrollerande, de impotenta, de för unga, bedragarna mfl.

Stilla e Det Du Omslagsbilden
Stina Sundling Sur Cover

Sur? – berör främst rätten att säga nej till sex när man inte är sugen. Lyfter att det kan vara så att suget är beroende på hur partnern betett sig i andra situationer. Kanske blir man inte heller så sugen om hela sexakten handlar om att mannen ska bli tillfredsställd och så fort han är det – då är det avklarat. Men kvinnorna då?!+

Liksom våldtäkt typ – på tal om att säga nej. I låten beskrivs en tinderdejt där sex står på agendan men en beteendeförändring snabbt leder till att hon inte längre vill ligga men hon vågar inte säga ”nej”. Hon gråter och låter honom genomföra det hela. Vad är det som sker då? En liksom våldtäkt typ?

Made with ❤️ by reMRKable Dev